Zlatan och SD

Vilken fantastisk match han gjorde igår, Zlatan, när Sverige vann mot England med 4-2 i premiärmatchen på nya Friends Arena. Han gjorde alla Sveriges fyra mål, naturligtvis inte på egen hand (eller fot) men hade sista foten på bollen alla fyra gångerna. Det sista målet har nämnts som århundradets snyggaste. Du kan se det själv här.

Eftersom detta följde på en dag som dominerats av en skandal kring sverigedemokraterna, påtalades det på bland annat Twitter att Zlatan ju är invandrare (född i Sverige av föräldrar från Bosnien och Kroatien) och om sverigedemokraterna fått som dom ville hade vi förlorat. Många kallade sig för “blatte-lovers”, för att hylla Zlatan.

Lämpligheten att använda ord som “blatte” och “babbe” ifrågasattes också. Att använda ord som annars är reserverade för sverigedemokrater och annat rasistiskt pack skulle eventuellt kunna öka känslan av “vi” och “dom”, att det skulle vara skillnad på invandrare och oss som har bott här flera generationer.

Jag förstår tanken, men håller absolut inte med! Zlatan är ju svensk, han representerar Sverige i vårt fotbollslandslag. Att kalla en svensk galjonsfigur för “blatte” ser jag som ett uttryck för att det är löjligt att göra skillnad på svensk och svensk. Alltså Zlatan är så svensk att till och med Björn Söder är stolt över honom.

https://twitter.com/bjornsoder/status/268825964807606272

Jag tycker den här nya nolltoleransen hos sverigedemokraterna är helt fantastisk. Nu verkar ju nolltoleransen inte handla om varken rasistiska åsikter, eller rasistiska handlingar, utan om rasistiska uttryck som dyker upp i media. Alla rasister som uppmärksammas i partiet (främst i toppen) gör ju att alla som inte är rasister kommer fatta vad sverigedemokraterna egentligen är för typ av människor. Förhoppningsvis innebär de också att de inte röstar på SD. Min förhoppning är också att de som faktiskt är rasister blir upprörda över att andra likasinnade utesluts ur partiet, och istället väljer att gå tillbaka till att antingen inte rösta alls, eller rösta på Folkpartiet.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.