Vinster i välfärden

Det debatteras en del om vinster i välfärden just nu. Det verkar som att de flesta av riksdagspartierna ändå är överens om att privata aktörer i välfärden är okej. Frågan handlar istället om ifall det är okej att göra vinst. Jag tänkte att det är dags för mig att berätta vad jag tycker (och vad som rimligtvis borde fastslås som den korrekta åsikten). Först tänkte jag dra vad jag ser som fördelar och nackdelar med privat- respektive offentlig verksamhet. Jag tänker mest på sjukvård här, men hela eller delar av tankarna går att applicera på alla typer av välfärdsverksamheter.

Offentlig verksamhet

Den offentliga verksamheten har inget vinstintresse, och därför går alla pengar till verksamheten. Kontrollen på verksamheten är också relativt enkel, eftersom det är offentligt. Nackdelen är att det finns en mängd pengar, och den vill man få att räcka så länge som möjligt. Eftersom varje aktivitet kostar pengar, räcker pengarna längre om man gör så lite som möjligt. Därför får vi långa vårdköer.

Privat verksamhet

Den privata verksamheten är svårare att kontrollera. Eftersom intäkterna står i relation till verksamhetens omfattning är det viktigt att producera så mycket som möjligt. Nackdelen är att det är lätt att göra avkall på kvalitet till förmån för vinster.

Problemet

Problemet i det här är när ägarna till de privata företagen gör enorma vinster. Eller om jag ska vara ärlig tror jag att problemet är den svenska avundsjukan, att det sticker i ögonen på folk att företag gör stora vinster på skattepengar.

Mina tankar

För mig är det viktigt att välfärden är skattefinansierad, att alla oavsett ekonomisk status ska ha rätt till samma utbildning, samma sjukvård osv. Sen får verksamheten gärna skötas av privata företag. Jag ser heller inga problem med att dessa företag gör stora vinster, men det får inte ske på bekostnad av kvaliteten.

Låt oss säga att jag sätter mitt barn i en privat skola, och mitt barn får samma kvalitet på utbildning, skolmat, böcker, kurator och allt vad som ingår i utbildningen, spelar det då någon roll om företaget som driver skolan tjänar en massa pengar?

Ett ännu enklare exempel är den privattandläkare jag går till, som för många år sedan investerade i en digital röntgenapparat. Den nya apparaten gör att det är mycket billigare att ta en röntgenbild. Dessutom är den mycket snabbare, så de kan ta fler röntgenbilder per dag. Fortfarande kostar en röntgenbild för patienten lika mycket som innan, men klinikens lönsamhet har ökat utan att kvaliteten har minskat. Ser du något problem med det? Inte jag heller.

Det är såklart jätteviktigt att kontrollera dessa privata företag, och att kvaliteten håller högsta nivå, men jag är övertygad om att det går att få mycket effektivare välfärd om den sköts privat. Jag ser inte vinster som ett problem, snarare en morot. Om man tar bort möjligheten att göra vinst, varför ska man då försöka göra bättre?

Om konkurrensen är fri, och kontrollen är hård, då tror jag att vi kommer att se aktörer som ser till att erbjuda kvalitet på högsta nivå, och ändå lyckas göra vinster. Det är min åsikt i frågan.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.