Läxor

När jag gick i skolan avskydde jag läxor. Jag förstod aldrig varför vi inte fick lära oss det vi behövde kunna i skolan utan var tvungna att fortsätta studera hemma. Jag hade förvisso väldigt lätt för mig och gjorde väldigt sällan mina läxor, men ändå. Det var något som luktade unket över läxorna.

Jag insåg ju då att jag mest var lat, att jag uppskattade min fritid och umgänget med kompisarna och tv-spelen mer än att sitta med näsan i geografiböcker och liknande. Eftersom jag hade så lätt för mig behövde jag aldrig plugga, vilket gjorde att jag aldrig lärde mig det. Att plugga alltså. Det insåg jag ju först på gymnasiet, när jag på naturvetenskapliga programmet, teknisk gren insåg att allt inte var skitenkelt, att man faktiskt behövde plugga lite för att lära sig.

Nu var det inte min studieteknik det skulle handla om, för jag har förstått att läroplanen nu innehåller en hel del studieteknik, och att skolan har som uppgift att utmana även elever som har lätt för sig.

Nej, det är läxorna det ska handla om. Läxor som jag i vuxen ålder kommit att hata mer än jag gjorde när jag gick i skolan. När jag gick i skolan var de jobbiga, idag är de orättvisa, fruktansvärt orättvisa. Det blir extremt tydligt vilka barn och ungdomar som kommer från akademikerhem och vilka som inte gör det.

Skolan ska vara jämlik, men när skolan bygger på att man ska lära sig saker hemma kommer det bli stor skillnad om man har utbildade föräldrar som tar sig tid till sina barns läxor, eller om man har föräldrar som inte gör det, eller kanske inte ens har några föräldrar.

Därför är det så otroligt viktigt det vi gör i Ett Falun för Alla, när vi varje onsdag bjuder in till Tillsammanscafé med läxhjälp. Vi bygger över de klasskillnader som skolsystemet skapar och välkomnar alla som behöver hjälp. Naturligtvis är vi beroende av frivilliga läxhjälpare, och där är vi idag för få, men vi hjälper så gott vi kan, och det gör skillnad.

Jag skulle gärna se en skolreform där läxor endast får bestå av antingen läsning, eller repetition. Man måste få kunskapen i skolan, men mängdträning kan man eventuellt göra hemma. Läsning är en helt vettig läxa, men egentligen bara läsning.

Vad tycker du om läxor? Skriv en kommentar.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.