Dominera SERPen

En vanlig fråga jag får är hur kan jag dominera SERPen? Nej, nu ljuger jag faktiskt lite. De flesta av mina kunder har ingen aning om vad tusan SERP betyder, och det ska dom inte behöva heller. Det betyder Search Engine Result Pages, dvs resultatet av en sökning. Alltså frågar dom inte hur dom kan dominera SERPen, utan snarare hur dom kan få mer trafik från Google.

Det är faktiskt inte så svårt, teorin är ganska enkel. För att göra det riktigt enkelt så tänker jag spalta upp några punkter här, för att underlätta ytterligare för dig, när du vill dominera SERPen.

  1. Trafik är inte målet!
    För de allra flesta är trafiken inte målet, utan vägen. För de flesta företag handlar det om att få nya kunder, eller kanske prenumeranter på ett nyhetsbrev. Att ha ett mål är alltid jätteviktigt, inte bara när det gäller sökmotoroptimering.
  2. Sökningar som ger avslut!
    Det kanske låter som en svår fråga, men om du har bra analysverktyg (jag rekommenderar Google Analytics) kan du ta reda på vilka sökningar det faktiskt är som konverterar.
  3. Ord med rätt trafik!
    Du kan också via Googles Nyckelordsverktyg få reda på ungefär hur många som söker på olika ord och fraser varje månad. Här kan du jämföra sökvolymer för olika ord för att hitta ett som har stor volym. Glöm bara inte bort punkt 2.
  4. Optimera on-page!
    Nej, det är inte grekiska, det betyder att din sida behöver vara optimerad för att matcha det önskade nyckelordet. Det är dock en del att tänka på, och den här artikeln har inte plats för hela den guiden. Jag rekommenderar Pineberrys analys, där du kan se hur din sida presterar.
  5. Optimera off-page!
    Mer grekiska. Här innebär det att du ska skaffa länkar till din sida. Du behöver en varierad typ av länkar, från bloggar, bloggkommentarer, sociala nätverkssidor, länkkataloger, artikelkataloger, länkbyte osv. Alla länkar är bra länkar, och kan du få in nyckelordet i länktexten är det extra bra. Bildlänkar är generellt sämre, men klart bättre än inget. Det här är den allra enklaste delen, men det kräver mycket jobb.

Så, nu var den artikeln skriven! Hoppas du har användning för den. Har du det får du naturligtvis gärna länka till den. Har du frågor går det bra att ställa dem i kommentarsfältet, där kan du också lämna egna tips.

Nu ska jag sätta igång att jobba med punkt 5 och skaffa länkar med länktexten snickeri.

About Stefan Bergfeldt

Jag som kallar mig för Ordbajsarn heter egentligen Stefan Bergfeldt. Jag föddes på Falu lasarett i augusti 1978, och är uppväxt i Hedemora. Webbutvecklare, sökmotoroptimerare, entreprenör och gitarrist är andra saker man kan kalla mig, om inte Ordbajsarn passar. Jag driver konsultfirman CRS Webbproduktion, och har specialiserat mig på att ta fram kostnadseffektiva webblösningar till små- och medelstora företag.